01 April 2012

A place in the sun

CATALÀ: Aquí al Nord, els bars i restaurants han inaugurat les seves terrasses aquest cap de setmana.

Fa bon dia i tant se val que el termòmetre no aconsegueixi superar la barrera dels cinc graus. Cal aprofitar cada segon de sol, com si fós l'oxigen que necessitem per viure. El pla sempre és el mateix: seure, posar-se les ulleres de sol i rendir-se davants dels rajos de l'astre rei, seguint els seus moviments en silenci. De fet, quan observo terrasses penso que la gent abandona la seva condició humana per transformar-se en girasols.

Si el vent siberià bufa, els devots solars es refugien sota una manta feta de forro polar. I quan això passa, quan tothom comença amb la manta... llavors els meus ulls ja no veuen un camp de girasols, si no un camp de refugiats. Només les tasses d'espresso i de té a les taules trenquen el meu miratge.


*****************************

SVENSKA: Denna helg har barerna och restaurangerna invigt uteserveringssäsongen.

Det är en fin dag och det spelar ingen roll att termometern inte ens når upp till femgradersstrecket. Man får passa på att njuta av varje sekund av sol, som om det var syret man behöver för att leva. Planen är alltid densamma: man sitter, tar på sig solglasögonen, kapitulerar framför Solgudens strålar och följer hans rörelser i tystnad. Faktiskt, när jag betraktar en uteservering tror jag att de som sitter där överger sin mänskliga skepnad och förvandlas till solrosor.

Om de sibiriska vindarna blåser, skyddar sig soldyrkarna med fleecefiltar. När detta händer, när alla börjar med filtarna... då ser mina ögon inte längre ett solrosfält, utan ett flyktingläger. Endast espresso-och tekopparna bryter min hägring.

4 comments:

  1. jajaja! Em recorda una anècdota a Copenhage amb uns clients i uns companys (2 suecs i 2 escocesos), si no seiem a sopar a la terrassa els hi donava algo! I jo dient, que vale, que no plou però que fot molt de fred, i ells "però no plou". Resultat: tinc la superfoto de tots ells amb 3 mantes cadascun de la Schweppes per sobre!

    ReplyDelete
  2. Si no plou, això de voler seure dins són ganes de trencar la germanor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. És clar que sí! Visca la fotosíntesi! Per cert, és veritat que per latituds nòrdiques hi ha "bars de llum", de partícules lux, per compensar les inclemències solars de l'hivern? És que jo, posats a fer xupitos...

      Delete
  3. Bars encara no n'he vist, però als hospitals sé que pots fer teràpia de llum a l'hivern. En un examen de suec per estrangers un dels textos tractava sobre una ciutat de Suècia on tenien "làmpades de sol" als busos. Segueixo pensant que ha de ser fals i que només ens volien espantar una mica.

    ReplyDelete